miercuri, 8 decembrie 2010

m-am saturat de originalitate

postul asta mi-a venit tot pe filiera amicului psd-ist... care a gasit el sa-mi trimita spre citit, un articol de pe blog-ul lui zoso (meritocratia).
il citesc, imi place, si-i raspund amicului ca-i fain... dar ca nu prea inteleg cum il coafeaza pe el asociera din articol: "90% au votat cu iliescu" - "90% sunt imbecili".
ce-mi raspunde: ca-l judec gresit... ca stie sa aprecieze un articol bun... ca tot majoritatea l-a votat si pe basescu... si ca (aici m-am enervat) E chiar o idee buna (mediocratia, adica...).

asa ca, daca tot m-am enervat, i-am tunat si fulgerat asa:


m-am saturat de originalitate

Spuneam ca e un articol bun. Nu ziceam si ca 'e o idee buna'. Pentru ca nu e.
Chiar autorul spune ca nu e practica.

Dar, faptul ca tu vezi 'meritocratia' ca pe ceva practic, util si aplicabil in romanica, nu face decat sa-mi reintareasca convingerea ca suntem un popor 'mereu original'. Sau, cum spunea tatucul ilici, 'mereu surprinzatori': nu suntem in stare sa acceptam faptul ca ROATA A FOST INVENTATA!!!
Si apa calda, si acceleratia gravitationala, chiar si democratia.

Toate astea AU FOST DEJA INVENTATE!!! Dar, nu de catre romani, ci DE CATRE ALTII!!! Si asta ne roade. Nu putem accepta ca 'aia sunt/au fost mai destepti decat noi'.

CE? Romanul e mai prost? Nu e, nu? Pai, daca nu e mai prost, atunci e datoria lui sfanta sa reinventeze TOT: roata, apa calda, gravitatia si democratia.

Si uite asa, am ajuns sa avem o 'democratie originala'. (pentru cei mai tineri, formularea 'democratie originala' apartine aceluiasi tatuc, eternul iliescu)

La fel de originala ca daciile 'tunate' de catre romanii propritari si originali.
  • I-au pus un CD la oglinda 'sa nu-l mai ia radarul',
  • i-a sudat la portbagaj o aripioara 'ca asa au bolizii',
  • i-au pus milieu pe bord 'ca sa para luxoasa',
  • i-au tras doo dungi galbene 'ca sa sublinieze caracterul sportiv'...
Dupa care, nu-i asa... astfel 'tunata', dacia nu mai e dacie... se vede cu ochiu' liber... 'aduce', mai degraba a BMW, nu?

Deci, nu se cade sa scrie 'dacia' pe curu' ei. Asa ca, romanul 'original', pandeste vreun BMW care trece prin cartier, si-i fura logo-ul... 'BMW X5'...

Moaaamaaa... Ce-o sa moara de invidie ala cu dacia 'tunata level Audi A4', care nu si-a permis decat milieu pe bord, nu si huse skoda pe scaunele din fata... una roz si una arsa cu tigara...

Deci, dacia, oricat de originala, ramane dacie, chiar daca scrii pe ea BMW...

Daca romanii nu pot intelege ca nu pot reinventa BMW-ul, apa calda sau hepatita, macar cu democratia sa fie ceva mai ingaduitori... Si sa-i dea o shansa... Sa n-o tuneze... S-o accepte asa cum e! Asa cum au inventat-o aia!!!

Mai ales ca e si GRATIS!!!!

4 comments:

Anonim spunea...

"Vreau o tara sanatoasa/ Ca degeaba e frumoasa!"

Anonim spunea...

Aseara, m-am uitat la o emisiune pe TVR1, la care era invitata o doamna care lucrase la NASA in calitate de artist. De altfel, a fost si ultimul artist angajat de NASA. In timpul perioadei ei de lucru la NASA, a ajuns intr-un context in care a aflat ca pozele din spatiu date de catre NASA spre mass-media sunt, de fapt, poze alb negru, intrucat sunt realizate cu instrumente menite sa stranga informatii, nu sa faca fotografii artistice. Astfel, coloristica de pe imaginile din spatiu este hotarata si realizata ulterior realizarii pozei.Poza cu pricina, de la care a pornit doamna povestea, era colorata in albastru si roz,iar dumneaei era curioasa cine si cum a hotarat aceste culori. Pana la urma, unul dintre oamenii de stiinta i-a marturisit ca el a ales culorile, si, intrebat fiind de ce a facut aceasta alegere, raspunsul lui a fost: "Am crezut ca aceste culori vor fi pe placul oamenilor." Tot astfel, doamna spunea ca se intampla si cu isoria: e o fotografie in culorile pe care cel care are puterea/circumstantele hotaraste sa le aleaga. Mi-e teama de o lume in care copiii mei, sau poate nepotii mei vor invata la scoala/acasa/de pe internet ca parintii fondatori sunt intr-adevar cei pe care i-ai enumerat, si cand vor afla aceste informatii nu li se va mai parea ironic asa cum mi se pare mie, nu li se va mai parea o gluma, o satira, un non sens. O vor acumula ca pe o informatie reala, colorata in bleu si roz de cei ce scriu istorie.

IO spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
IO spunea...

Excelent comentariu, "Anonim"-ule (sau "Anonim"-o).
Multumesc.