marți, 5 iulie 2011

Daca vin io la putere, toata lumea o sa treaca bacu'!

...din categoria "prosti, da' prea multi!"

Pe langa spulberarea mitului ca "romanii e mai deshtepti decat americanii, francezii, nemtii si toti extratereshtrii cosmicii la un loc", BAC-ul de anul asta ne aduce imediat si ceva bun, si-anume o speranta. Se pare ca politicienii au mirosit repede ca-i rost de voturi, si-n stilul mocirlos, caracteristic speciei, au speculat momentul. Cam toata media e plina de actuali si viitori lideri ai prostimii care striga sa-i auda cat mai multi alegatori:
"Daca ma votati pe mine, o sa luati toti BAC-ul!"

E clar ca "ceva nu-i in regula"!
E clar ca BAC-ul de anul asta nu s-a integrat in sistem.
E clar ca cineva trebuie sa plateasca, tovarashi!
Si e foarte clar ca cineva chiar o sa plateasca!
Il aud pe prea putin distinsul domn Marga, ditamai rectorul Universitatii Babes-Bolyai si fost ministru al educatiei intr-o epoca relativ recenta (taman cand intrau la scoala absolventii de anul asta), care, ratand ocazia sa fie decent, spune, nici mai mult nici mai putin, decat ca Basescu e de vina (nu-i asa?) pentru dezastrul invatamantului. Citindu-l pe el, simt gustul amar al discursului de partid si-al luptei de clasa:
"Este responsabil să anticipăm că dezastrul educaţiei va fi şi mai mare în anii ce vin, cât se menţin legislaţia şi măsurile lui Băsescu. Degringolada este abia la început în învăţământ, în condiţiile menţionate. Oricum se va judeca, trebuie să spun că este imperios necesar ca România să revină la reforme serioase şi să reia, cu pricepere, cu răbdare, cu devoţiune, reforma educaţiei pentru care s-a angajat în mai 2000 în faţa UE, când învăţământul din ţara noastră a fost primul capitol de negociere de aderare închis de către România"
(sursa aici)
Va las sa deduceti singuri la ce "revenire" face referire musiu Marga.

Acum, sa stam putin stramb si sa-ncercam sa judecam:
E greu sa rastorni peste noapte, valori fundamentale intr-o societate.
E greu, poate chiar imposibil, sa-i spui elevului sau parintelui sau profesorului supraveghetor ca, dintr-odata, si "fara nicio logica", astazi si-aici nu se fura...
"Cum? Nu se fura? Nu se da shpaga!? Dar, de ce-ai face asta?"
Cum sa explici ca "shpaga nu e buna" tocmai acum!? Pai n-are cum sa nu fie buna, daca a functionat atat amar de vreme!
A functionat acum 1 an! A functionat acum 10 ani! A functionat de secole!
Ce BAC e ala fara "protocol"!?!?

Unde mai pui ingrijorarea puzderiei de universitati!!! Pai daca ai 300 000 de locuri numai la stat, cum Dumnezeu le-acoperi cu doar 90 000 de absolventi?!?!?

Aud ca nici procentul asta de promovare (44%), nu e chiar 100% curat! Unul dintre motive este ca nu in toate judetele au fost montate camere de supraveghere. (De ce?!?)
Alt motiv este ca si in salile cu celebrele camere "aducatoare de stres", romanul s-a descurcat: cadindatzii au fost lasati sa vorbeasca, stiindu-se ca supravegherea era doar video, nu si audio!

Aud un "absolvent" plangadu-se ca "subiectele la matematica au fost mai grele ca la olimpiada"!
Imi aminteste de Iliescu vorbind despre valorile economiei capitaliste de piata! Sau despre rolul pozitiv al monarhiei constitutionale in societatile moderne!
Cam la fel de multa legatura intre elevul asta si olimpiadele la matematica, cata legatura exista intre Iliescu si monarhia constitutionala sau economia de piata!
Intrebat ce nota a luat la matematica, oropsitul raspunde oropsit (dar, totusi, fara jena): "1".

Un alt elev ameninta vartos: "n-am luat bacul, dar de-acum o sa votez si eu!"
Oare ce-o fi vrut sa spuna? Oare ce-a-nvatat el din "examenul maturitatzii"?

Cu siguranta ca "evenimentul" asta va separa apele intr-o maniera tipic romaneasca.
Si-anume ca, oricat de proshti am fi, e mai bine sa n-o stim decat noi, in intimitatea noastra!
N-are dreptul un nenorocit, scolit la scoli ne-romanesti, sa dea peste cap sisteme si valori strabune! N-are dreptul sa "demonstreze negru pe alb ca suntem prosti"!
O stiam si noi! Ne mandream pe la colturi cu asta! Dar, niciodata n-am formalizat-o! De-a ramas de-acum, pururea-n analele neamului! Ne batem joc de noi, ca popor?!?!
Ce Dumnezeu, tovarashi!?!

In incheiere, si poate cel mai important, ma bucur pentru bucuria celor care-au reushit sa ia bacul asta! Atat cei care-au luat 10 (de zece ori "Bravo!"), cati si cei care-au luat "atat cat sa treaca"!
Este una dintre putinele ocazii cand cei care-au invatat n-au mai fost eclipsati intr-o masa amorfa de catre cei care-au copiat sau numai "au dat banul"!

PS: cititi-l si pe Tapalaga, care-l citeaza pe Caragiale, care ne-aminteste cine si de ce suntem, si-atunci si-acum si peste veacuri (vezi aici)!

2 comments:

MihaelaCrina spunea...

A vorbi despre corectitudinea bacului de anul acesta, a-l ridica in slavi pe ministrul scolit prin alte colturi de lume, a-i atribui meritul de a fi schimbat in sfarsit mentalitati si alte eroisme declamate frumos pe sticla, a-i felicita pe elevii care au luat de data asta bacul "pe bune" inseamna a cadea in extrema cealalta, in patima credulitatii, fix la antipodul celor care arunca vartos cu noroi. Adica, intr-o formula, neaosa, tot un drac. Domnule auctore, a copia pe sub masa sau soptit si a copia in vazul lumii cat sa te vada si ala din cuca-macaii chiar daca tu esti din buricul targului mi se pare la fel de nesimtit, a pune camere de supraveghere si a nu solicita deschiderea lor este la fel de stupid, a face un barem de corectare prost si a concepe aiurea un subiect este la fel de neprofesionist, acum ca si altadata. Adica ajungem tot la nenea Iancu: au primit sa se revizuiasca, dar sa nu se schimbe nimic. Imi vine sa rad cand iese ministrul ferches pe sticla si anunta cu tarie in glas ca in sfarsit am avut "primul bacalaureat onest". Sa-mi explice mie dumnealui cum de-am gasit eu atatea teze trase la indigo, cum de-am dat la contestatii cu mult mai mult decat la prima corectura, cum de o teza de 2.85 are nota initiala 6.80, cum de un elev care nu a rezolvat subiectul al 3-lea are nota 7.50 (imposibil), cum de o teza apreciata de 4 profesori cu 9.70 are nota initiala 8. Din aceasta dilema nu pot iesi. Am zis.
Pe de alta parte, la fel de tare imi vine sa rad si cand un om cu scaun la cap ca Adriana Saftoiu, acum din alta tabara politica, intra in direct si isi da ea cu parerea cum ca subiectul la romana nu a tinut cont de particularitatile de varsta: fragmentul din Eliade, scriitor despre care ea ca o specialista ce se afla afirma ca e "un autor frumos", i se pare dificil de analizat pentru un pusti de 18 ani. Aprecierea ei legata de subiectul de bacalaureat e o nuca aruncata cu buna stiinta in perete. Uite-asa de-al dracu', sa aducem, chipurile, un argument al autoritatii.
Nu-mi mai vine sa rad insa cand vad ca oamenii, si de-o parte si de cealalta, sufera de-o curioasa orbire. Pentru ei si pentru autorul articolului pe care cu umilinta de profesor indraznesc sa-l comentez, am o poveste: cica il intreaba infatuat Iorga pe Bratianu ce are el de invatat de la un inginer. Raspunsul inginerului: masura, domnule savant, masura.

IO spunea...

Mai, MihelaCrina, mai...
Iti inteleg si-ti respect peste masura zaduful.
Din tot ce-mi spui, insa, nu deduc decat ca bolnavul e mult mai bolnav decat vrea oricine sa vada.
Lucru pe care nu l-am contrazis si nu l-am combatut.
Accept cu toata gura si cu toata sinceritatea ca sistemul de invatamant pute in cam toate colturile lui.
Accept cu toata gura si cu toata sinceritatea ca montarea unor camere de luat vederi NU REZOLVA toate bolile muribundului.
Pot chiar sa discut si opinia ca amaratele camere nu rezolva NIMIC!

Asa cum enumerai, unele probleme (o mica parte din puzderia de probleme) ramase nerezolvate sunt legate de constiinta, competenta, buna sau reaua vointa a celor direct implicati in sistem;
- cei care fac subiectele
- cei care fac baremul de corectare
- cei care decid "pornirea" sau nu a camerelor de supraveghere deja montate
- cei care corecteaza la prima mana, la a 2a mana sau a 19a mana

Sunt de-acord cu tine ca doar o amarata de camera de supraveghere nu poate corecta/insanatoshi/goli de bube un intreg organism plin de atatea bube.

N-am sustinut asta; n-am spus ca tot ce ne lipsea noua, ca natiune, erau camerele de supraveghere... precum chelului, tichia de margaritar...

Am sustinut doar... am incercat sa sustin... doar faptul ca amarata aia de camera de supraveghere, chiar daca n-a facut o printzesa dintr-o broasca raioasa, cu siguranta n-a facut-o mai raioasa decat era. Cel mult, a scos-o putin din namolul care-i ascundea formele diforme, si-a lasat-o pe mal dezgolita, sa i se vada mai bine hidoshenia.

Si ce mai vad io?
Vad ca, spre deosebire de anul trecut,
- nu s-au schimbat cei care fac subiecte
- nu s-au schimbat cei care fac corecturile
- nu s-au schimbat shcolile care absolveaza terminatori de 12 clase
- nu s-au schimbat profesorii; aceiasi profesori predau la aceleasi licee, si lb romana, si matematica si istorie si etc;

Imi spui ca diferentele in procentul de promovare, 2010 vs 2011, vin din urmatoarele motive, luate impreuna sau separat?
- "stresul" indus de catre camerele de supraveghere
- salariul profesorilor micsorat cu 25%
- subiectele altfel formulate!?! au fost subiectele formulate altfel fata de anii anteriori?
- baremuri de corectare mai proaste ca-n anii anteriori?
- generatie mai slaba genetic in 2011 decat in 2010?
- incercarea nereushita de reorganizare administrativa?
- grevele din grecia?
- injuraturile lui basescu la adresa regelui mihai?


Sau diferentele vin din faptul ca s-a copiat mai putin? Si-atat!!!