duminică, 2 noiembrie 2014

Cărdășia neimplicariiOdată, cineva "cu principii" îmi explica, mândru de principiile sale, că nu-i de-acord cu eutanasierea maidanezilor din București pentru că "el, personal, n-ar putea să omoare maidanezi".
 Pe-atunci, în București, nu muriseră "decât" niște adulți muscați de câini.
 Nu știu dacă moartea lui Ionuț Anghel i-a corectat ceva principialului.
 Pentru astfel de principiali, 10.000-15.000 de bucureșteni muscați de maidanezi, în fiecare an, nu era un "argument".
 A trebuit să moară un copil de 4 ani ca să priceapă ceva acești "principiali" defazati? Oare au priceput "implicarea" lor in moartea lui Ionuț Anghel?
 Alegerile indivizilor unei societăți au consecințe în întreaga societate.
 Chiar și "neimplicarea" este, în sine, o alegere.
 A alege să nu mergi la vot se traduce prin "a fi de acord cu orice produce societatea prin decizia celor care merg la vot".
 A alege să nu mergi la vot înseamnă a fi de acord cu ce votează cei care merg la vot, indiferent care ar fi "principiile" si "argumentele" care i-au convins pe cei din urmă: 1kg de orez, o găleată goală sau o cinzeacă la birtul din sat.
 A pretinde că "niciun candidat nu te reprezintă", drept pentru care "nu ai cu cine să votezi", se traduce prin "a fi de acord cu oferta de candidați propusă de clasa politică". Clasa politică nu va corecta niciodată o "ofertă care merge" suficient de bine ca să-i convingă pe cei care pot fi ușor convinși. Dimpotrivă! Cei ușor de convins sunt "suficienți".
 Nu clasa politică trebuie să te convingă pe tine, neimplicatule, ci tu trebuie să convingi clasa politică.
Neimplicații sunt mană cerească pentru politicieni. Neimplicații nu cer nimic. Ei merg oriunde și oricum îi duce valul.
 Neimplicarea se traduce prin "delegarea" către ceilalți: alegători implicați și politicieni, deopotrivă. Deal-ul lor este și deal-ul tau, neimplicatule. Girat direct de către tine.
 Neimplicarea se mai traduce și printr-o imaturitate civică, ce rămâne găunoasă, oricât de țâfnos ar fi afișată.
Cât timp alegi să fii țâfnos "de pe margine", alegi ca pentru tine să decidă oricine altcineva. Și alegerea celorlalți este nu numai pentru tine, ci și pentru cei de care ești responsabil, sau de care pretinzi că-ți pasă: copii, părinți, prieteni.
 "A alege să nu alegi" e mai condamnabil decât "a alege prost".
 Toți oamenii fac și alegeri proaste. Important e să le conștientizăm și, eventual, să le corectăm ulterior.
 "A alege să nu alegi" te face părtaș, în schimb, cu cele mai proaste alegeri ale celorlalți. Pentru că ai ales să nu le contrabalansezi cu nimic.
 Ai ales să nu faci nimic "mai bun" decât cel mai prost dintre alegatori. Ai ales să mergi mai departe, pe drumul neimplicării tale, lăsându-l pe Ionuț Anghel "să se descurce singur cu câinii care l-au atacat pe el, nu pe tine sau pe copilul tău".
 Trăim într-o societate, și deciziile indivizilor afectează societatea în întregul ei.
 Când te va ataca maidanezul, eu voi sări în apărarea ta, "neimplicatule". Dar, ce-ai să faci dacă, în clipa aia, o să treacă pe lângă tine numai "neimplicați de-ai tăi"? Tu, poate, te vei descurca singur. Dar, copilul tău?

2 comments:

andix spunea...

ambele bunici ale mele nu voteaza: una din rebeliune, alta din resemnare. amandoua au dreptatea lor. valul asta de entuziasm mobilizator tot la dezgust va ajunge pana la urma. conteaza ce facem si intre alegeri.

Unknown spunea...


I blog often and I truly thank you for your information. The article has truly peaked my interest. I will book mark your website and keep checking for new details about once per week. I subscribed to your Feed too. charles schwab client login